Bespreekbaar maken

Misschien vindt u het lastig om met uw kind, ouder, partner, familielid of vriend(in) over zijn problemen te praten. Zeker als uw naaste vindt dat hij of zij helemaal geen problemen heeft. Hoe kunt u dit toch doen?

Tips om er over te praten

  • Kies een rustig moment uit om te praten en als de sfeer goed is.
  • Doe dit ook op een moment dat uw naaste niet onder invloed of in de war is.
  • Probeer open te zijn en veroordeel niet direct.
  • Praat in de ik-vorm, en niet over ‘jij’. Zo voorkomt u dat uw naaste het gevoel krijgt dat hij of zij schuldig is.
  • Wees duidelijk: “Ik maak me zorgen om je. En ik begrijp dat dit een moeilijke tijd is.”
  • Biedt aan om samen te kijken naar oplossingen. Bijvoorbeeld door samen naar de huisarts gaan.

Na uw gesprek

Verwacht niet dat uw naaste direct hulp zoekt na het eerste gesprek. Geef hem of haar even de tijd om na te denken en kom er later nog eens op terug. Is een normaal gesprek niet meer mogelijk? Neem dan contact op met uw huisarts om uw zorgen te bespreken

Herkennen

Je ziet niet altijd aan de buitenkant of iemand psychische problemen heeft. Toch zijn er signalen die dit aangeven. Er zijn veel soorten psychische klachten. De gevolgen en ernst zijn erg verschillend. Hieronder staan klachten die wij behandelen. Wij kunnen niet alle klachten oplossen maar wel leren hoe ermee om te gaan. Staat uw klacht er niet bij? Bel ons dan gerust. Vaak hebben we toch een oplossing.

Oplossing vinden

Veel mensen vinden het niet gemakkelijk om over psychische problemen te praten. Vaak is dat nog moeilijker als u niet weet wat er precies aan de hand is. Soms zijn de problemen ook niet zo groot als u denkt.

Wat uw kind, ouder, partner, familielid of vriend(in) heeft, kunnen we alleen bepalen als hij of zij zich aanmeldt. Vaak helpt het wel als u leest wat de signalen zijn. Dan kunt u deze makkelijker bespreken. Verwacht niet gelijk dat uw naaste zich aanmeldt voor behandeling. Dat heeft meestal tijd nodig. Probeer hem of haar zoveel mogelijk te steunen om uiteindelijk hulp te zoeken.

Huisarts: Het beste kan uw kind, ouder, partner, familielid of vriend(in) eerst met de huisarts praten. U kunt aanbieden om mee te gaan.